Историја факултета

Историја

Пре нешто више од пола века започела је прича о нашем факултету. Прича о ширењу знања, стручности и упорности. Прича која се развија како време пролази и чији смо део данас и сви ми.

11. јануара 1972. године донето је решење о именовању инијацитивног одбора за оснивање факултета. Припреме су трајале више од две године и најзад је 22. априла 1974. године основан Грађевински факултет у Суботици. Те прве године на факултету су постојала два смера: конструктивни и хидротехнички на које се уписало 150 студената.

У почетку су за извођење наставе коришћене просторије Радничког универзитета, Више техничке школе и лабораторије грађевинског института. Тражење потенцијалне локације потрајало је неколико година, пошто ниједан предлог није био у потпуности одговарајући. Најзад је 11.јануара 1979. године положен камен темељац за нову зграду Грађевинског факултета, на предивној локацији поред Дудове шуме.

Зграду је пројектовао архитекта Никола Илинчић, а у њеном настајању учествовали су први студенти, у сарадњи са професорима. Пројекат зграде факултета добио је бројна признања, потпуно заслужено, пошто је у питању изузетно фунционалан објекат, светао и естетски пријатан, са савременим учионицама, амфитеатром, лабораторијама, рачунарским кабинетом и библиотеком са преко 7000 стручних наслова. Зграда факултета је завршена 1981. године, а свечано пуштена у рад 11. јуна 1982. године

За 50 година постојања у склопу Универзитета у Новом Саду, Грађевински факултет Суботица је израстао у савремену образовно-научну институцију, са наставом на српском и делом на мађарском језику. Студијски програми се систематски проширују, у складу са трендовима у науци и на тржишту. Тако су додата два грађевинска смера и студијски програм геодезија. Факултет има успешну сарадњу са другим факултетима, институтима и грађевинском оперативом, али и локалном самоуправом и привредом.

Scroll to Top